De meest duurzame investering in bedrijfspand of kantoorgebouw

Witte dakbekking

Doordat in Nederland de zomers steeds warmer worden loopt de temperatuur in gebouwen zomers flink op. Dit komt omdat veel panden als scholen en kantoorgebouwen een plat zwart dak hebben.

Platte daken worden vaak langdurig blootgesteld aan de zon, doordat ze meestal vrij staan van obstakels en daardoor niet in de schaduw staan. Het nadeel van deze platte zwarte daken is dat ze de warmte van het zonlicht absorberen. De zwarte bitumineuze dakbedekking kan zijn warmte niet makkelijk kwijt, waardoor deze naar binnen trekt en de binnentemperatuur zeer onaangenaam wordt.

Bij bedrijfspanden met een slechte isolatie zorgt dit vaak voor extreme binnentemperaturen. Hetzelfde gebeurd wanneer we op een warme dag een zwart T-shirt dragen. In een zwart shirt heb je het altijd warmer dan wanneer je een wit shirt draagt. Het zwarte shirt absorbeert de warmte waardoor je het warm krijgt en sneller gaat transpireren. Om de warmte tegen te gaan kiezen we er daarom vaak voor om lichte kleding te dragen in de zomer.

Warmte buiten het gebouw houden

Steeds meer bedrijven komen met oplossingen om de warmte in gebouwen tegen te houden. Denk bijvoorbeeld aan manieren om het pand te isoleren of aan het aanschaffen van aircosystemen. Ook zien we steeds vaker witte dakbedekking op platte daken. In warmere streken als het midden-oosten of het zuiden van Europa worden woningen al langer wit gemaakt met kalk om de warmte tegen te houden.

Veel pandeigenaren willen ook graag iets doen tegen de warmte in hun gebouw. Ze kiezen vaak voor een oplossing die voor de hand ligt en vergeten zich daarbij nog wel eens te verdiepen in een product. Een aircosysteem verhelpt bijvoorbeeld eenvoudig de warmteproblemen, maar een airco kost erg veel geld en verbruikt veel energie. De beste manier om warmte tegen te gaan is daarom ook om de warmte buiten te houden. De beste manier om dit te doen is door te kiezen voor witte dakbedekking. Steeds meer wordt er gekozen voor witte dakbedekking die reflecteert, maar niet elk soort dakleer heeft dezelfde reflectie eigenschappen. Zo bestaat witte EPDM bijvoorbeeld voor de helft uit roet, waardoor de reflectiewaarde relatief laag is. Die reflectiewaarde is juist nodig om de warmte buiten te houden.

Wat Klimadak daarin oplost

Met een Klimadak hebben wij de oplossing gevonden voor de warmte in uw bedrijfspand. Onze witte dakbedekking heeft een hoge reflectiewaarde (SRI) van maar liefst 111, waar een spiegel een reflectiewaarde heeft van 122. De witte dakbedekking die wij met een laagje over bestaande dakbedekking leggen kan de warmte van de infraroodstraling niet opnemen doordat deze wordt gereflecteerd. Zwarte dakbedekking krijgt zo geen kans meer de warmte vast te houden en door te trekken naar binnen. Het voordeel is ook dat de witte dakbedekking in de ochtend condens aantrekt waardoor er een dun laagje water ontstaat. Dit heeft een extra koelend effect en zo zal het binnenklimaat door de witte reflecterende dakbedekking vele malen prettiger zijn.

© 2021 Klimadak - Alle rechten voorbehouden.